Tips bij een nieuwe Android smartphone

Door Mobiele-telefoons.nl op 26-10-2014

Dit zijn tips aan de hand van alle gestelde vragen

Goed opladen

Door de telefoon goed op te laden voor gebruik gaat de batterij langer mee. Laad de batterij voor gebruik minimaal 4 uur op of totdat de telefoon aangeeft dat deze vol is. Er zijn nog meer tips voor hoe je het langst met je batterij doet. Lees ze op Hoe doe je langer met je batterij?

Lees de handleiding door

Ben je niet zo bekend met de telefoon, lees dan op je gemak de handleiding door. Mocht je geen uitgebreide handleiding hebben gekregen. Kijk dan eens op de website van de fabrikant. Het kan ook zijn dat de fabrikant geen Nederlandse handleiding heeft geschreven. Zoek dan op mobiele-telefoons.nl je toestel en bekijk de handleiding op de vraag en antwoord pagina of pak een toestel met een soortgelijk besturingssysteem en kijk bij de "algemene handleiding". Dit is een uitgebreide handleiding waar de meeste handelingen in staan.

Actieve WiFi

Zorg dat je WiFi verbinding al werkt. Een nieuwe telefoon kan vaak bij het configureren al gaan kijken op updates van apps. Zorg daarom dat je WiFi verbinding thuis of op kantoor al actief is. Bij het doorlopen van de eerste stappen kun je deze instellen. Dit zorgt ervoor dat je databundel niet gelijk wordt leeggetrokken door nieuwe apps.

Gebruik WiFi voor downloaden

Zorg dat WiFi zoveel mogelijk gebruikt wordt voor het downloaden. Ga naar instellingen - toestelinfo - controleren op updates en zorg dat deze alleen via WiFi worden binnengehaald.
Ga naar de play store en druk links boven op play store - instellingen - en zorg dat apps alleen via WiFi worden geupdate.
Ga naar de WiFi lijst onder instellingen - WiFi. Druk op de menu knop en zet WiFi op altijd aan.

Computer software

Dit wordt heel vaak vergeten. Installeer de software van de fabrikant op de computer om backups te maken of te controleren op updates. Niet iedere fabrikant levert deze software, maar indien dit wel het geval is. Gebruik deze dan ook in het geval het een keer mis gaat. Het is en blijven mini-computers en daar kan altijd wat mis mee zijn.

Veilig en schoon

Zorg dat je telefoon opgeschoond blijft. Installeer als eerste apps een virus scanner (bijvoorbeeld Avast) en een opschoon App (clean master). Hiermee zorg je ervoor dat er geen foute apps kunnen worden geinstalleerd of dat de telefoon te vol raakt

Synchronisatie van afbeeldingen

Zet synchronisatie van afbeeldingen uit als je dit niet wilt gebruiken onder instellingen - accounts - google. Dit voorkomt extra dataverkeer en dubbele afbeeldingen in de galerij

SD-Kaart

Gebruik een SD-kaart indien dit kan. Voor het opslaan van foto's, video's, documenten en andere bestanden. Ga als je deze hebt ingesteld direct naar de camera applicatie en kijk bij de instellingen (kan waarschijnlijk ook via de menu knop) en zet de standaard opslag locatie op SD kaart ipv het interne geheugen. Koop geen SD kaart om apps te verplaatsen, dit is vaak maar bij een aantal (+-1%) toestellen mogelijk.

Contacten

Bij het eerste gebruik staan de contacten vaak op de simkaart. Deze heeft een beperkte opslag. Ga naar de contacten app/lijst en druk op menu - import van SIM. Maak er telefoon of nog beter, Google contacten van. Dat geeft je de mogelijkheid om te ontdubbelen bij koppelingen met bijvoorbeeld linkedin, whatsapp en facebook en je kunt online een backup maken via google contacts. Ook kun je kiezen via de contacten app of je alleen contacten wil tonen met een telefoonnummer (ipv alle contacten).

Bescherm je telefoon

Bij de meeste toestellen kun je op de hoesjes en accessoires pagina passende bescherming vinden voor je toestel. Hoe duurder het toestel, hoe duurder de reparatie bij schermbreuk. Of je een hoesje wil of koopt is uiteraard een eigen keuze. Er zijn daarnaast ook verzekeringen voor mobiele telefoons beschikbaar.

Defect

Is er in de eerste periode een defect met het toestel. Bijvoorbeeld geluid, wegvallend scherm etc. Neem dan eerst contact op met de verkoper. De verkoper kan je helpen aan het regelen van een reparatie aanvraag al dan niet onder garantie. Is de verkoper niet beschikbaar, neem dan contact op direct met de fabrikant